CitiesMethodologies/Bucharest

Call CitiesMethodologies Workshop / Bucharest

Atelier interdisciplinar de explorare urbanaOrganizatori: Asociatia Galeria Noua, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, ATU – Asociatia pentru Tranzitie Urbana

Echipa de proiect: Ger Duijzings (UCL – University College Londra), Aurora Kiraly (Asociatia Galeria Noua), Vera Marin (ATU), Simona Dumitriu (UNAB – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti)

Cu sprijinul: AFCN – Administratia Fondului Cultural National, University College Londra, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Colegiul Noua Europa, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Context :

Atelierul interdisciplinar de explorare urbana –  CitiesMethodologies-Workshop face parte dintr-o serie de evenimente care urmaresc crearea unor punti de comunicare interdisciplinara pentru impartasirea metodelor de lucru atunci cand obiectul de analiza si interventie este orasul.Orasul este teren de cercetare pentru proiecte din variate domenii: arhitectura, arta, sociologie, antropologie, s.a. iar schimbarile prin care trece acesta sunt investigate cu metode specifice fiecarei discipline. Scopul proiectului CitiesMethodologies este de a deveni o platforma de dezbatere si interactiune între domenii, transgresînd limitele disciplinare (arte, arhitectura, urbanism, sociologie si antropologie urbana, geografie urbana, literatura, studii politice, etc.).

Primul eveniment CitiesMethodologies a avut loc in mai 2009 la Londra, conceptul fiind dezvoltat de prof. Ger Duijzings, Co-Director al UCL Urban Laboratory si director SSEES (School of Slavonic and East European Studies). Datorita succesului editiei din 2009, University College London a decis transformarea evenimentului in editie anuala, intre 5-7 mai 2010 avand loc in cadrul Urban Laboratory a doua editie a CitiesMethodologies (http://www.ucl.ac.uk/urbanlab/en2/index.php?page=1.4.0&getlistarticle=98&listrange=current). O a doua extensie a proiectului, din care CitiesMethodologies | Bucharest face parte, deschide un cadru de lucru pentru explorari urbane in Centrul si Estul Europei.

Descriere atelier:

Indrumatori atelier: Vera Marin (ATU), Vintila Mihailescu (Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative), Liviu Chelcea (Universitatea Bucuresti), Celia Ghyka (Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”), Ioana Tudora (Facultatea de Peisagistica – Agronomie), Mircea Nicolae (artist vizual).

Pe data de 29 octombrie participantii la workshop vor putea participa la un atelier sustinut de Phil Collins – unul dintre cei mai influenti artisti vizuali britanici actuali. Nominalizat in 2006 la Premiile Turner, creatia lui Phil Collins include instalatii fotografice si video cu profunde implicatii politice si sociale. (Detalii suplimentare despre activitatea acestuia: http://www.victoria-miro.com/artists/_8/).

Profilul participantilor:

-tineri interesati de cercetarea si explorarea urbana si care pot dovedi acest interes prin faptul ca au avut deja activitati care demonstreaza orientarea lor catre captarea si intelegerea fenomenelor urbane

-studenti (ani finali licenta, masterat sau doctorat) in domeniile: arte, arhitectura si urbanism, peisagistica, sociologie, antropologie, istorie, geografie, literatura, muzica, filozofie etc.

-avand cel putin un nivel mediu de cunoastere a limbii engleze

Pentru inscrierea la workshop trimiteti pe adresa de mail citiesmethodologies@yahoo.com:

1. un scurt CV in care sa evidentiati activitatea dvs. relevanta pentru acest proiect;

2. O scrisoare de intentie de o pagina, in care sa descrieti pe scurt interesul purtat cercetarii urbane si temele principale pe care v-ati focalizat atentia pana acum.

Termenul limita pentru trimiterea aplicatiilor: luni, 4 octombrie 2010, ora 16.00

Principalul obiectiv pentru CitiesMethodologies Workshop (CMW) consta din identificarea, aplicarea si confruntarea variatelor modalitati de explorare si analiza a orasului. In loc de propuneri si idei care sa rezolve problemele orasului, scopul workshop-ului este de a descoperi noi modalitati de a privi mediul urban. In loc de a studia felul in care orasele sunt concepute, proiectate ori influentate, ne vom concentra asupra confruntarii dintre abordari disciplinare specifice, asupra diferentelor si a dialogului intre ele.

Temele principale ale studiului din timpul workshop-ului sunt:

–          Golul (vidul) urban si spatiul abandonat

–          flux si dinamica a orasului in contingenta vidului urban, a spatiilor abandonate

–          metode de observare si interventie site-specific

–          non-visual data – peisaje sonore, harti ale mirosurilor etc.

Vor fi selectate si organizate, in functie de cv-ul si scrisoarea de intentie trimise, mici grupuri interdisciplinare formate din cadrul principalelor categorii profesionale din targetul CMW:

1. artisti vizuali – fara restrictii de medii, tehnici sau mijloace de expresie

2. arhitecti, arhitecti peisagisti, urbanisti, geografi

3. sociologi, antropologi, filozofi, istorici, etc.

Grupurile interdisciplinare vor avea de identificat si explorat un loc din Bucuresti care sa corespunda unui set de criterii derivate din temele principale ale workshop-ului. Va trebui ca participantii, dupa identificarea site-ului pe care il vor studia, sa petreaca acolo timp impreuna, observand nu numai locurile ci si colegii de echipa, discutand metodele fiecaruia de abordare a spatiului ales si alegand impreuna metodele hibride cu care sa propuna si produca, pana la sfarsitul workshop-ului, un proiect comun, considerat principalul produs al workshopului si care va fi inclus in expozitia CitiesMethodologies | Bucharest.

In timpul CMW si in cadrul proiectului comun, accentul trebuie pus in mod egal atat pe colectarea de date si structurarea proiectului cat si pe metodele si modalitatile prin care informatia este selectata, colectata si folosita in procesul de interpretare.

In urma prezentarii proiectelor finale si a expozitiei, cel mai bun proiect va fi ales pentru a fi expus in cadrul CitiesMethodologies London 2011.  De asemenea, grupurile pot alege sa aplice cu proiectele realizate pentru CMW in cadrul concursului international de arta urbana organizat de  Association pour l’Art Urbain, seminaire Robert Auzelle SRA (http://www.arturbain.fr/arturbain/concours/concours.htm).

Programul workshopului

(orice schimbari ale programului vor fi aduse din timp la cunostinta participantilor)

a. 5 – 7 octombrie 2010: selectarea participantilor si contactarea acestora

b. vineri, 8 octombrie: seminar introductiv

sambata, 9 octombrie: prezentari de proiecte, discutii cu indrumatorii.

Identificarea si alegerea site-urilor de explorat.

Prezentarea temei de concurs Robert Auzelle

11-15 octombrie – participantii incep explorarea site-ului ales si schiteaza abordarea pentru proiectul care va fi prezentat in expozitie

c. vineri 15 octombrie – participantii prezinta si sunt analizate rezultatele intermediare ale proiectului

sambata 16 octombrie – luni 18 octombrie – interventii ale invitatilor (profesionisti in fiecare din domeniile disciplinare pe care workshopul le doreste conectate)

18 – 26 octombrie – pregatirea proiectului pentru expozitia CitiesMethodologies si instalarea lucrarilor in expozitie

28 sau 29 octombrie – Atelier cu Phil Collins – analiza proiectelor, etc.

30 octombrie – discutie pe baza proiectelor in cadrul conferintei CitiesMethodologies Talks.

Locatie: Galeria Universitatii Nationale de Arte Bucuresti (UNAB) si departamentul Foto-Video din cadrul UNAB

Sumarul programului CitiesMethodologies:
CitiesMethodologies Bucharest este compus din:

1. CitiesMethodologies workshop (CMW) – workshop interdisciplinar in care vor fi incluse echipe de studenti (nivel: ani finali, masterat, doctorat) si tineri profesionisti care vor lucra pentru cercetarea si maparea unui spatiu abandonat din Bucuresti. Workshopul include un parteneriat cu Association pour l’Art Urbain, seminaire Robert Auzelle din Franta, iar proiectele dezvoltate in cadrul CMW vor putea fi trimise mai departe pentru a participa in cadrul competitiei internationale organizate de aceasta institutie.

Workshop-ul va cuprinde invitati, seminarii, prezentari de proiecte etc. Unul sau doua proiecte vor fi selectate pentru a fi expuse in cadrul CitiesMethodologies London 2011. Desfasurare: octombrie 2010, in cadrul Galeriei UNA si in cadrul departamentului Foto-Video al UNAB.

2.  CitiesMethodologies Exhibition (CME) – expozitie ampla (fotografie, video, instalatii, performance), cu invitati romani si straini. Desfasurare: sfarsit de octombrie si noiembrie 2010, in cadrul expozitional alternativ al Casei Alexandru Scarlat Ghica (cunoscuta si drept Casa Robescu), si in cadrul Galeriei Universitatii Nationale de Arte Bucuresti. CME va include si proiectele dezvoltate in cadrul CMW.

3. CitiesMethodologies Talks (CMT) – dialoguri/colocvii, dedicate explorarii unor metodologii noi si inovative de cercetare urbana, in contextul oraselor post-comuniste, dar nu numai. Contributiile vor veni din arhitectura si urbanism, arte vizuale, antropologie, film documentar si literatura. CMT se va desfasura in cadrul expozitiei, timp de 3 zile, intre 28-30 octombrie, fiind considerat evenimentul principal al CitiesMethodologies | Bucharest.

4. Blogul CitiesMethodologies | Bucharest (https://citiesmethodologies.wordpress.com) va oferi o platforma pentru relationare online a proiectelor romanesti si europene din zona cercetarii urbane.

5. publicatia proiectului, conceputa sub format de ziar, prim numar din o serie care sa insoteasca evenimentele din anii urmatori, va fi disponibila online in iarna 2010-2011.

In cadrul expozitiei, timp de trei zile, vizitatorii vor avea ocazia de a se intalni cu o parte din participantii romani si straini, care vor dialoga intre ei si cu vizitatorii despre metode si despre dinamica propriilor proiecte, vor participa la colocvii sau performance-uri.
In loc de a privi produsele finisate ale reprezentarii oraselor, vom privi si analiza felul in care cercetatorii si exploratorii urbani (arhitecti, artisti, antropologi si altii) isi fac alegerile practice (si suporta greselile) in procesul acumularii de date.

Credem ca este nevoie de noi forumuri pentru critica si schimbul reciproc (cross-fertilization) intre metode diferite provenind din discipline variate, relevante pentru cercetarea urbana. Date fiind problemele complexe, sistemice, intampinate de orasele contemporane, este nevoie urgenta de noi metodologii de cercetare multi- si interdisciplinare inovatoare si flexibile.

Filed under: General Information, Workshop

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Organizers

Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociatia Galeria Noua, ATU - Asociatia pentru Tranzitie Urbana

Project team

Aurora Kiraly (Galeria Noua), Ger Duijzings (University College London), Vera Marin (Asociatia pentru Tranzitie Urbana), Simona Dumitriu (Universitatea Nationala de Arte Bucuresti)

Supported by:

Administratia Fondului Cultural National, University College London, Colegiul Noua Europa, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Goethe-Institut Bucuresti, Institutul Polonez

Legal

The content of this blog is protected by copyright laws and cannot be used without previously obtained permission. Citations are allowed, but the author and the source must be mentioned.

Deadline call CMW – Workshop: 4.10.2010 – CALL CLOSED

Deadline call CM publication: 11.10.2010 – CALL CLOSED

Contact: citiesmethodologies@yahoo.com

Project financed by AFCN (Administratia Fondului Cultural National) Romania

Project Partner: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti

Project Partner: ATU - Asociatia pentru Tranzitia Urbana

Supported by New Europe College Bucharest

Supported by UCL - University College London

Supported by the Kingdom of the Netherlands Embassy

Supported by the Urban Laboratory - UCL (University College London)

Supported by the Polish Institute Bucharest

Supported by Goethe-Institut Bucharest

%d bloggers like this: